Programok

Október 13. 19.00:
Brit és magyar demokrácia gyakorlat (Beszélgetések filmek mentén októberben és novemberben)

Futball faktor – Kíméletlenül őszinte film a futballhuliganizmus őshazájából, ami túlmutat azon a sztereotípián, hogy a verekedő drukker csakis az alsóbb osztályokból származhat.


Október 14. 19.00:
Demokrácia Gyakorlatok: Beszélgetés Mód Szabolcs zenésszel magyarságról, nemzetről.


Október 17. 10.00 – 17.00:
Nemzet-alternatívák – Bibó István szimpózium

A szimpózium Bibó István európai társadalomfejlődés-koncepciójának témakörében kíván megszólalni. Előadók a Bibó István Szellemi Műhely tagjai mellett prominens társadalom- és politikai filozófiával foglalkozó gondolkodók. A disputa közvetlen célja annak a magyar politikai gondolkodás és gyakorlat történetében jobbára folytatás nélkül maradt hagyománynak a megerősítése és egyben problematizálása, melyet Bibó István munkássága képvisel.


Október 20. 17.00:
Brit és magyar demokrácia gyakorlat (Beszélgetések filmek mentén októberben és novemberben)

Ez itt Anglia – Anglia a nyolcvanas években, egy 12 éves fiú szemén keresztül, aki épp tanúja lesz a szkinhedmozgalom radikális rasszistává válásának.


Október 27. 19.00:
Brit és magyar demokrácia gyakorlat (Beszélgetések filmek mentén októberben és novemberben)

Dübörög a nemzeti rock – Koncertturné a “nemzeti rock” kult-zenekarával, a Romantikus Erőszakkal és rajongóival 2005 decemberétől 2006 őszéig. Népzenészek és skinheadek, foci-drukkerek és egyetemisták vallanak a radikális nemzeti eszmékről.


Október 29. 18.00:
Könyvbemutató és beszélgetés – Feischmidt Margit (szerk.): Nemzet a mindennapokban. Az újnacionalizmus populáris kultúrája. (2014, L’Harmattan Kiadó)

Vendégünk: Ilyés Zoltán

A könyv a mai magyar nacionalizmus hétköznapi és populáris formáiról szól. Azokat a beszédmódokat, jelképeket és társadalmi folyamatokat elemzi, amelyek a nemzetet a 21. század elején újra vonzóvá és fontossá teszik. Bemutatja, hogy a magyarság, mint a közösségnek és a hagyományoknak egy jól kezelhető, erős érzelmi mozgósító erővel bíró készlete miként értékelődik fel a fiatalok, társadalmi lecsúszástól félő falvak lakói, munkanélküli munkások, és a státuszuk megerősítésére törekvő középosztályi emberek számára. A kötet szerzői azt állítják, hogy a nemzetet a nagyságra, erőre, sőt fölényre irányuló társadalmi igény legitimálja, annak aktuális formáit ugyanakkor a szélsőjobboldali politika és egy nemzeti brandet létrehozó kulturális ipar, továbbá a radikális média teremtik meg. A könyvből megtudjuk, hogy ebbe a folyamatba miként kapcsolódik be a Trianon-kultusz, a nemzeti rock zene, az erdélyi etnoturizmus és jótékonykodás.


November 7. 15.00:
Nemzet-Alternatívák II. Szimpózium Bibó István munkásságáról

„A hatalom an-archikussá, uralom nélkülivé válása, a hatalom föloldása […] úgy következik be, ha mindnyájan azt akarjuk, és abba az irányba hatunk, hogy minden eddig hatalomgyakorlásnak ismert funkciót szolgálattá alakítunk át…”

Előadók:
Bárdi Nándor, történész (MTA TK Kisebbségkutató Intézet),
Czeglédi András, filozófiatörténész (SZTE) ,
Erős Ferenc, szociálpszichológus (Pécsi Tudományegyetem),
Takáts József, eszmetörténész (Pécsi Tudományegyetem)


November 13. 16.00:
A negyedik hullám – Workshop Fekete Mariannal

“Ismeretterjesztő” jellegű, az ifjúsági újnacionalista szubkultúrák főbb jellegzetességeivel, más szubkulturális jelenségekkel való kapcsolataival, a bennük résztvevő jellemző szociális státuszú rétegekkel, az “extremitás” rétegeivel (magyar példával szólva: Trianon-nosztalgiától a Szálasi-kultuszig) foglalkozó előadás és workshop Fekete Mariann vezetésével.

“Terveim szerint anziksz-szerűen fogok felvillantani szociológiai aspektusból fontosnak tartott jelenségeket. Röviden szólok a négy hullámról, a szélsőjobb iránti ciklikus társadalmi kereslet okairól nemzetközi és hazai viszonylatban. Néhány gondolat a Jobbik előretörésének okairól, a szavazótáboruk demográfiai jellemzőiről, aztán a kérésnek megfelelően a belföldi extrémista csoportokról. Kettőt elemeznék picit bővebben, a Betyársereg jellemzőiről, szervezeti felépítéséről (a lokális kötődés révén esett rájuk a választásom) és a Nemzeti Őrsereg tekintélyelvűségéről beszélnék.”


November 20. 16.00
A negyedik hullám II.

Ismeretterjesztő jellegű, az ifjúsági újnacionalista szubkultúrák főbb jellegzetességeivel foglalkozó előadás és workshop Fekete Mariann vezetésével.

– A Nemzeti Őrsereg szociológiai szempontú bemutatása a Csepeli-Murányi-Prazsák: Új tekintélyelvűség a mai Magyarországon című könyv alapján
– Nemzeti jelképek a kortárs magyar képzőművészetben

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s