NEMZET-ALTERNATÍVÁK

A Grand Café 2014 őszén-telén programsorozatot szervez a kortárs nemzetfogalmak, -megközelítések, -képzetek és –fantazmagóriák alaposabb megismerésének reményével és céljával. Úgy gondoljuk, hogy jelen társadalmunkat, a politikai közgondolkodást, sok tekintetben a tudományos diskurzusokat is átszövi, mindennapi életünket is befolyásolja a nemzet fogalma körüli tisztázatlanság; a vele való visszaélés és kisajátítás szándéka egyfelől, másfelől a tanácstalanság, a probléma szemérmes kezelése, szőnyeg alá söprése. Kétség kívül születnek kiváló tanulmányok a tárgykörben napjainkban is, hiányzik ugyanakkor a nemzetfogalmakat reprezentáló nézetek szélesebb körű felmutatása és az ezekről való közös gondolkodás.
Az egyetemen tanulók, oktatók, a középiskolai diákok, tanárok, a szegedi érdeklődők nagyobb nyilvánosságának ajánljuk a témát együttes megvitatásra, tanulságul mindannyiunk számára.
Mindezek érdekében az alábbi kérdéseket fogalmazzuk meg:
Hogyan határozható meg a nemzet a globalizálódó, nemzetek fölötti és közötti piaci, gazdasági, (geo)politikai és kulturális folyamatok fenntartásában és támogatásában érdekelt kapitalizmus korában?
Mennyiben változott a fogalom teherbíró képessége és súlya a közelmúltban? Milyen hangsúly-eltolódások történnek?
Melyek a fogalommal kapcsolatos jellegzetes anakronizmusok vagy éppen korszerűsítési kísérletek?
Milyen sajátosságai, történelmi tehertételei és születési rendellenességei vannak a nemzet fogalmának Közép- és Kelet-Európában?
Van-e valamilyen kritikailag fölmutatható logikai, érzelmi-pszichológiai folytonosság az esetenként igencsak eltérő, néha egyenesen egymást kizáró alternatívák között?
Milyen társadalomtörténeti okai és társadalomlélektani következményei lehetnek a nemzeti érzés szubkulturális reneszánszának (melynek egyik jelensége például a nemzeti rockzenei szcéna)? Egyáltalán milyen eszmetörténeti eredői vannak a kortárs magyarországi nemzet-alternatíváknak?
Az eszmetörténeti előzmények közül kiemelten foglalkozunk Bibó István gondolkodói teljesítményének vonatkoztatható részeivel. Október közepén Bibó nemzetről, (közép- és kelet-európai) antidemokratikus nacionalizmusokról, politikai hisztériáról, európai társadalomfejlődésről írt gondolataival foglalkozó szimpóziumot tartunk.
A szimpózium célja annak a magyar politikai gondolkodás és gyakorlat történetében jobbára folytatás nélkül maradt hagyománynak megerősítése és problematizálása, melyet Bibó István munkássága képvisel. Úgy véljük, hogy Bibó antidemokratikus nacionalizmusok kapcsán leírt gondolatai termékeny táptalajt szolgáltatnak a kortárs, kirekesztő tendenciákat is felmutató újnacionalizmusok mechanizmusának és a magyarországi fiatalság körében népszerű hasonló ideologémák megértéséhez.
A félév során tervezünk még könyvbemutatókat, rendhagyó közönségtalálkozót és beszélgetést egy nemzeti rock zenekar gitárosával, valamint az Elephant Studio munkatársainak együttműködésével a szubkultúra jelenségeivel foglalkozó kisfilm is készül.
Részletek hamarosan jelen blogon és facebook-oldalunkon találhatóak majd.
Várjuk az érdeklődőket, akik szívesen bekapcsolódnának a programokba szervezéssel, ötletekkel, részvétellel!
A programok a Norvég Civil Alap támogatásával valósulnak meg.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s