Elárult testek filmklub

A Norvég Civil Támogatási Alap által támogatott rendezvénysorozatunk harmadik tematikus féléve Gender és demokrácia témakörében vizsgálódik. Az őszi félév során elsőként terítékre kerülő altémánk, az előző, Büntetés-határok című félév szerves folytatásaként, Elárult testek címmel emberkereskedelem és prostitúció kapcsolatát igyekszik több nézőpontból megvilágítani. Bevezetőt mond: Lengyel Zoltán

Szeptember 9. 19.00:
James Gray: The Immigrant ,színes, amerikai, 120 perc, 2013

1921-ben járunk. Ewa Cybulska (Marion Cotillard) és húga, Magda (Angela Sarafiayan) hajóra szállnak, hogy Lengyelországból New Yorkba utazzanak egy jobb élet reményében. Amikor elérik az Ellis-szigeteket, kiderül, hogy Magda beteg és karanténba zárják. Ewa nem igazán tud hova fordulni segítségért, így hamar behálózza őt Bruno (Joaquin Phoenix), aki segít elkerülni a visszatoloncolást. Az eféle sorsok gyakorta vezethetnek a nők számára az egyetlen megoldás felé. Bruno igyekszik a tisztességtelenség útján tisztességesnek mutatkozni, ám Ewa nem bízik benne. Aztán feltűnik Orlandó, a varázsló (Jeremy Renner), és egy új irány látszik kialakulni. Van-e itt jövő, hőseink tisztessége megóvható-e?

Szeptember 16. 19.00:
Lukas Moodysson: Lilja 4-ever, színes, feliratos, svéd-dán, 109 perc, 2002

A 16 éves Lilja egy szegény és lehangoló külvárosban él, valahol az egykori Szovjetunióban. Arról álmodozik, hogy egyszer jobbra fordul az élete. Az anyja elment, egy új férfival, az Egyesült Államokba, és Lilja most arra vár, hogy mikor küld érte az anyja. Mikor azonban se levél, se pénz nem érkezik, Lilja ráébred, hogy sorsára hagyták. Kénytelen egy kis, lerobbant lakásba költözni, ahol se villany, se fűtés nincs. Lelkileg összetörve, pénz nélkül, Lilja helyzete egyre elkeserítőbb. Egyetlen barátja egy 11 éves kisfiú, Vologya. Együtt lógnak és egy kicsivel jobb élet álmát szövögetik. Egy nap beköszönt a remény Lilja életébe, amikor beleszeret Andrejbe. A férfi hívja, hogy menjen vele Svédországba és kezdjenek új életet. A kis Vologya persze féltékeny és gyanakvó – de Lilja már csomagol is. Egyszerre csak a repülőgépen találja magát, útban Svédország felé, anélkül, hogy a leghalványabb sejtelme lenne róla, hogy ott mi vár rá.
Szeptember 23. 19.00:

Betlen Anna előadása az emberkereskedelem és prostitúció magyarországi vonatkozásairól

Az előadás arról fog szólni, hogy a prostitúciót nem egyéni “szocproblémaként”, hanem társadalmi elosztási mechanizmusként érdemes értelmezni. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egyén, akit a prostitúció rendszere magába szippant, ne szorulna igen komoly társadalmi támogatásra, hogy a veszélyeztetetteket ne kéne minden erővel védeni tőle. Azonban ahhoz, hogy megértsük, hogy kezelni tudjuk egyáltalán, jobb, ha szembenézünk valódi természetével és “társadalmi rendeltetésével”. Olyan intézményrendszert érdemes benne látni, amely a férfiak és a nők egyenlőtlenségén alapul, egyben azt is tartja fenn, betonozza be. Ugyanakkor számos más társadalmi egyenlőtlenségből is táplálkozik, s azok fenntartásához és mélyítéséhez is sikerrel járul hozzá. A prostitúció intézményrendszere az egyik oldalon óriási hasznot, a másik oldalon beláthatatlan kárt jelent. A szex: csak csali.

Szeptember 29. 19.00:
Megan Griffiths: Eden, színes, amerikai, 98 perc, 2012

Megan Griffiths 2013-ban bemutatott filmje egy tizenéves koreai-amerikai lány elrablásáról és prostituálásáról az Elárult testek utolsó szeptemberi alkalmán.

Angol nyelvű trailer: https://www.youtube.com/watch?v=DF_ks12_sTQ

 

Reklámok