Filmjeink

Az NCTA-2014-8387-A “Demokrácia gyakorlatok” projekt keretében és támogatásával több dokumentumfilm készült, ezeket az adott félévek szerint kategorizáltuk.

NEMZET-ALTERNATÍVÁK

Nemzet-alternatívák I-II. (YouTube lista, 7 videó)

„MAGYARNAK LENNI”

A film technikai konstrukciója egy egyszerű, ám igen eredeti ötletre épül. Az első szereplőnek egy széles képernyőjű tévén különböző, youtube-on elérhető klipeket mutatnak, amelyek a nemzeti rocknak nevezhető, kissé amorf és ideológiailag rendkívül széttartó zenekarok zenéit tartalmazza. A film készítője nem kérdez semmit a szereplőtől, csak bemutatja a klipeket, és megkéri őt, hogy egyenként reagáljon rájuk. A második szereplő a tévén már nem csak a klipeket látja, hanem azt is, ahogyan az első szereplő reagált rájuk, így óhatatlanul nemcsak a klipeket, hanem az első szereplő reakcióit is kommentálja. A harmadik szereplő pedig már az első és második szereplő hozzászólásait is hallja, és így tovább egészen öt szereplőig. A szereplők egészen különböző ideológiai háttérkörnyezettel rendelkeznek: van tizennyolc éves Jobbik-szavazó, hagyományőrző néptánc-oktató, színházzal foglalkozó, leginkább liberális nézeteket valló fiatalember, roma muzsikus.
A téma fontossága, időszerűsége és a megvalósítás újszerűsége miatt a dokumentumfilm reményeink szerint országos visszhangra is számíthat.

„KULTÚRÁK TALÁLKOZÁSA – ISMERJÜK MEG A MÁSIKAT”

A budapesti Lauder Javne Iskola, a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a Szegedi Deák Ferenc Gimnázium együttműködéseként valósult meg a projekt. A Szegedi Deák Gimnázium évek óta tartalmas kapcsolatokat ápol a Lauder Iskolával, többször látogatták egymás rendezvényeit. Ez az együttműködés volt a projekt alapja, melyhez kapcsolódott a szabadkai gimnázium, nem csak a földrajzi szomszédság és a sok közös kulturális tradíció következtében, hanem oktatási modelljének újszerűsége, nyitott gondolkodása miatt is.

Együttműködő partnereink:
Szabadka: Varga Anikó, igazgató, Dogmar Alex, tanár
Budapest: Horányi Gábor, igazgató, Jávor István, tanár
Szeged: Müller József, a Deák Alapítvány elnöke, Erdélyi Eszter tanár, Andóczi József, tanár
2015. júliusában három helyszínen (Budapest, Szabadka és környéke valamint Szeged) érdemi, komoly munka folyt  a diákok és tanáraik számára jó munkafeltételeket biztosító körülmények között. A projekt sikerét jól reprezentálja, hogy megvalósulása alatt összesen 7 film keletkezett.

„SZABADKA ZSIDÓ MÚLTJA ÉS JELENE”  (5 film)

A filmeket a szegedi Deák Ferenc Gimnázium diákjai előzetes kutatómunka és alapos felkészülés után készítették Szabadka és a Délvidék zsidó múltjáról és jelenéről, a város zsidó emlékhelyeiről. Interjú készült a vészkorszak egy túlélőjével, Szabadka és a Délvidék zsidó történelmi és kulturális emlékezetével foglalkozó kutatókkal; a szabadkai múzeum művészettörténészével, egy zentai muzeológussal, a szabadkai zsidó hitközség elnökével és főtitkárával, valamint szabadkai magyar és szerb lakosokkal.

 

„A VONAT SENKIRE SE VÁR”

A szabadkai Kosztolányi Kísérleti Gimnázium diákjainak filmje a budapesti szegényeket segítő, önszerveződő csoportokat mutatja be. Interjúkat készítettek a csoportok munkatársaival, akik bemutatják tevékenységüket. A diákok maguk is részt vettek ételosztásoknál (Heti Betevő Egyesület), ezeken is forgattak, készítettek interjúkat hajléktalanokkal is. Dokumentumfilmjük érdekes formai megoldása, hogy a francia rendező, Mathieu Kassovitz Gyűlölet című, cannes-i díjnyertes filmjének több részletét idézetként alkalmazzák. Filmjük érzékenyen, ám erős impulzusokkal mutatja fel a kiszolgáltatottságot, a nehéz emberi élethelyzeteket, és tesz fel kérdéseket a felelősségvállalásról, önismeretről.

„DÉLEN NYÁRON”

A budapesti LAUDER JAVNE Iskola diákjai a szegedi civil kulturális szervezetek életével ismerkedtek meg, erről terveztek filmet forgatni. Előzetes elképzelésüket azonban felülírta a Szegeden itt tartózkodásuk alatt kulminálódó menekült helyzet. A súlyos, megrendítő élmény nyomán a szegedi nyár mindennapi, turistákkal zsúfolt életét felvillantó képeket ellenpontozták a szegedi Nagyállomás előtt illetve a Szabadkán látott menekülő emberek életének és az őket segíti MigSzol csoport tevékenységének bemutatásával.

 

BÜNTETÉS-HATÁROK

IGAZMONDÓ MADÁR- reintegrációs kísérlet Egerben

A filmet a kortárs büntetés-végrehajtás egy Eger városi kezdeményezéséről forgattuk. A börtönközegről szóló játék- és dokumentumfilmek túlnyomó többségben férfi fogvatartottakat ábrázolnak. Többek között ezért is gondoltuk indokoltnak a tészes tematika ellehetetlenülését követően (nem kaptunk engedélyt a forgatáshoz a  tényleges életfogytiglanos elítéltekkel), hogy női fogvatartottal készítsünk filmet. A Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetre többek között azért esett a választás, hogy próbáljunk bemutatni egy pozitív reintegrációs példát a hazai viszonyok között. A filmben a meseprogramban résztvevő női fogvatartotton kívül megszólal az intézet parancsnoka, valamint a meseprogram mentora, vezetője is.

Reklámok