Programok

2015.

Február 18. 19.00:
Beszélgetés Gerő Marcellal

A Káin gyermekei – Cain’s Children készítői a Bebukottak című, egykor betiltott film szereplőit keresték fel, és forgattak velük újra. A Bebukottakat nem véletlenül tiltották be a 80-as években: a fiatalkorúak börtönében játszódó dokumentumfilm kegyetlen pontossággal tárta fel a büntetés-végrehajtási intézmények akkori mindennapjait, a megszólaló fiatalok pedig néha ijesztő tárgyilagossággal beszéltek a benti, és az őket a börtönbe sodró kinti erőszakról.

Harminc évvel később Gerő Marcell és László Sára arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi történt a filmben megszólaló fiatalokkal. A Káin gyermekeiben végül három szereplőt sikerült megtalálni, és a forgatás alatt a szereplők talán még nagyobb őszinteséggel beszéltek az egykori emberölésükről, bűnhődésükről, és a nem túl fényes jelenükről.

A rendezőt most a Grand Café munkatársai mellett természetesen ti is kérdezhetitek. A beszélgetés előtt, 17 órától levetítjük a Bebukottak c. filmet.

https://www.facebook.com/kaingyermekei

http://magyar.film.hu/filmhu/magazin/gero-marcell-on-ult-tokolon-a-80-as-evekben-interju-gero-marcell-kain-gyermekei.html

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával

Február 19-21.:
True Detective Napok

A tavaly decemberi Twin Peaks-napok sikerén felbuzdulva ezúttal egy nemrégiben forgatott alkotással, a kritika és a közönség kegyeit egyaránt elnyerő True Detective-vel folytatjuk a tévés retrospektív napjainkat. A 2014-es év kiemelkedő amerikai TV-sorozatával foglalkozó tematikus napjaink során igyekszünk a film minél több narratív, tematikus és hangulati rétegéhez kapcsolódni előadásainkkal, koncertjeinkkel, vetítéseinkkel, valamint a kávézó atmoszféráját is TD-kompatibilisre fazonírozzuk.

Sötét, hol nyersebb, hol kifinomultabb zajokkal és zenékkel operáló kísérleti zenei koncertek idézik meg a louisianai mocsárvidék nyomasztóan burjánzó flóráját és indusztriális elfajzását. Az előadások során lesz szó Arthur Schopenhauer pesszimizmusáról, Cormac McCarthy Határvidék-trilógiájáról, valamint a profilírozós nyomozási technikáról. Nem áruljuk el azonban, hogy ki a gyilkos.

A kávézó sarkaiban pedig remélhetőleg mindenki megtalálja majd a saját pszichoszféráját szimbolizáló ördögcsapdát.

Program:
02.19.:
18.00: Vetítés: Episode 1-3.

02.20.:
17.00: Vetítés: Episode 4-6.
20.00: Előadások:
Gál Bernadett Ildikó: A sorozat pszichopatológiája
Tóth Péter Zoltán: Déli gótika és amerikai okkult – a sorozat irodalmi hátországa
21.00: Koncertek:
Нойзац (SRB)
Lenkes László & Juhász László Duo (H)
3+2 5tet (SRB-H)

02.21.:
18.00: Vetítés: Episode 7-8.
20.00: Előadások:
Lengyel Zoltán: Schopenhauer pesszimizmusáról
Lanczkor Gábor: Cormac McCarthy Határvidék-trilógiájáról
21.00: Koncertek:
Ex You (SRB-H)
Anarchitecture (H)
Tod Cklorox (H)

A kávézóban:
Déli mocsárvidék és amerikai gótika – A sorozatot ihlető és a sorozat ihlette zenék és motívumok, három napon át.

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával

Február 26, 19.00:
Találkozás Hajdú Eszterrel

Az utóbbi évek legsúlyosabb, nagy port kavart bűncselekmény-sorozatáról készített megrázó erejű dokumentumfilm, az Ítélet Magyarországon író-rendezője, Hajdú Eszter tizennyolc éves korától kezdve folyamatosan dolgozik újságíróként, riporterként, szerkesztőként és műsorvezetőként, nyomtatott sajtóban, rádióban és televízióban. 2011-ben kezdte az Ítélet Magyarországon című, magyarországi romák elleni sorozatgyilkosság tárgyalását követő filmjét. A film fejlesztése 2010 novemberében kezdődött, a forgatások az első tárgyalási napon 2011. március 25-én kezdődtek és 2013. augusztus 6-án, az ítélet kihirdetésével értek véget. A két és fél évig tartó per folyamán Hajdú Eszter stábja volt az egyetlen, amely a tárgyalások minden napját dokumentálta. Az egyéb külső forgatások mellett a stáb a per 167 napján részt vett, minden napot rögzített és ezzel egy exkluzív, egyedülálló kordokumentációt készített egy egyedülálló ügyről.

„167 napon keresztül voltam összezárva a feltételezett gyilkosokkal, a gyermeküket, férjüket, testvérüket gyászoló cigányemberekkel, és egy elképesztően karizmatikus és szenvedélyes, bíróval. A klausztrofóbikus helyzetben eltöltött közel három év hozzásegített ahhoz, hogy az Ítélet Magyarországon című dokumentumfilmben elmondhassam néhány ember és rajtuk keresztül egy nép napjainkban zajló drámáját. Élet és halál, bosszú és megbocsájtás vegyül igazságkereséssel és ideológiával e történetben.”- mondta el Hajdú Eszter a film rendezője.

A film világpremierje a világ egyik legrangosabb dokumentumfilm fesztiválján, az IDFA-n (International Documentary Filmfestival Amsterdam) volt, 2013 november 23 és december 1 között. A fesztiválra 2013-ban mintegy négyezer filmet neveztek, amelyből száz jutott be a versenyprogramba, és az Ítélet Magyarországon az első három legjobb között végzett. (IDFA jelölés (nomination) First Appearence Competition kategóriában 2013. december, Trieste Film Festival CEI Prize 2014, január, One World Prague Best Film Award 2014. március, Go East “Remembrance and Future” Best Documentary Award 2014. április)

A program:

17.00: Ítélet Magyarországon, 2014, portugál-magyar-német, 107 perc, (16), rendező: Hajdú Eszter
19.00: Beszélgetés Hajdú Eszterrel

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával

Március 26-27.:
Ítéletek Magyarországon – szimpózium

Ítéletek Magyarországon című kétnapos rendezvényünk során két olyan esetet elevenítünk föl a közelmúltból, amelyek a magyar igazságszolgáltatás és büntetés-végrehajtás belső problémáin túl szélesebb és mélyebb társadalmi gondokra is rendkívül éles fényt vetettek és vetnek mai napig.

Március 26.

Március 26-án Ragályi Elemér Nincs kegyelem című filmjét vetítjük, amelynek alapjául a kilencvenes évek nagy port kavaró, ám mára jobbára feledésbe merült justizmord ítélete, a később ártatlannak bizonyult Pusoma Dénes előítéletektől és hanyagságtól vezérelt elítélése szolgált. A film után a film társ-forgatókönyvírója, valamint a kártalanítási eljárásban Pusoma Dénesnek, illetve örököseinek ügyvédje, Magyar Elemér tart előadást.

18.00: Nincs kegyelem, 2006, színes magyar, 70 perc, forgatókönyvíró: Ragályi Elemér és dr. Magyar Elemér, rendező: Ragályi Elemér
19.30: Beszélgetés Magyar Elemérrel

http://magyarnarancs.hu/zene2/kotel_a_szalag_vegen_-_ragalyi_elemer_nincs_kegyelem_film-66985

Március 27.

A filmet követően Tóth J. Zoltán, a Károli Gáspár Református Egyetem jogi karának docense tart előadást a halálbüntetést és a tényleges életfogytiglani szabadságvesztést övező dilemmákról, ezt követően pedig Hack Péter, az ELTE Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék tanszékvezetője beszél a cigánygyilkosságok ügyében lefolytatott perről és a tényleges életfogytiglani szabadságvesztés hungarikumáról.

17.00: Nincs kegyelem, 2006, színes magyar, 70 perc, forgatókönyvíró: Ragályi Elemér és dr. Magyar Elemér, rendező: Ragályi Elemér
19.00: Előadások

http://ciganyvadaszat-per.blog.hu/2012/10/30/az_itelohatalom_moralis_funkciojarol

A belépés ingyenes!

A Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával.

Április 27, 19.00:
Büntetés-határok. Beszélgetések filmek mentén – Jacques Audiard: A próféta

Május 11, 19.00:
Büntetés-határok. Beszélgetések filmek mentén – Steve McQueen: Éhség (Hunger)

Május 18. 19.00:
Büntetés-határok. Beszélgetések filmek mentén – Anca Damian: Crulic, a túlvilágra vezető út

Május 25, 19.00:
Büntetés-határok. Beszélgetések filmek mentén – Andrzej Fidyk: Yodok Stories

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s