Büntetés határok filmklub

Büntetés-határok filmklub – beszélgetések filmek mentén

Április 27. 19.00:
Jacques Audiard: A próféta (Un prophete) francia-olasz, 2009

Cannes-i fesztivál (2009) – Zsűri Nagydíja: Jacques Audiard
Európai Filmdíj (2009) – Legjobb férfi alakítás: Tahar Rahim

Malik El Djebena-t hat év börtönbüntetésre ítélik. Amikor a 19 éves, írni és olvasni nem tudó fiatalember a börtönbe érkezik, elesettebbnek és kiszolgáltatottabbnak tűnik, mint a többi elítélt. A korzikai elítéltek pártfogásukba veszik és a csoport vezetője, aki a börtönt is uralja, kisebb feladatok elvégzésével bízza meg és tanítani kezdi. Malik bátor, gyorsan tanul és elnyeri a korzikaiak bizalmát, ám hamarosan önálló terveket is sző.
Titokban saját hálózatot szervez, miközben a korzikaiaknak továbbra is az alázatos lakáj szerepét játsza. Rendszeres hazalátogatásai alatt drogkereskedelmet bonyolít a börtön és a város között. Lassan odáig jut, hogy kivívja a muzulmánok becsületét és konkurens klánt alakít. Amikor a két rivális banda háborúzni kezd, Malik elhatározza, hogy magához veszi a hatalmat.

Május 11. 19.00:
Steve McQueen: Éhség /Hunger/ színes, feliratos, angol-ír, 96 perc, 2008

A történet középpontjában a Belfast közelében található Maze fegyház négy lakója áll: Raymond Lohan börtönőr, aki a hírhedt H-blokkban teljesít szolgálatot; a frissen érkezett, rettegő Davey Gillen és cellatársa, Gerry Campbell, aki segít neki eligazodni a fogház kegyetlen világában; valamint a blokk szellemi vezére, Bobby Sands. Sands irányításával a rabok megtagadják az egyenruha viselését és követelni kezdik a politikai foglyoknak kijáró bánásmódot. Egyre komolyabb összetűzések követik egymást, és ahogy elharapózik az erőszak a Maze falai közt, lassan a fegyőrök is veszélybe kerülnek.
Május 19. 19.00:
Anca Damian:  Crulic, a túlvilágra vezető út /Crulic – drumul spre dincolo/ színes, feliratos, román-lengyel animációs, 73 perc, 2011

A nemrég történt valós esetet, maga a főszereplő meséli el a túlvilágról. A Vlad Ivanov hangja által életre keltett Crulic – moldvai nyelvjárásban, keserű iróniával szövi a történetet. Az animációnak egy másik elbeszélője is van: Jamie Sives. Ő akkor veszi át a szót, amikor Crulic agyműködése már zavaros, az elbeszélés ezen a ponton egyes szám harmadik személyű, objektív leírás lesz. Az alkotók az animációs technikák szinte összes válfaját használják a filmben: festményfilm, kollázsfilm, stop-motion, papírkivágás, pixilláció, fotóanimáció, vonalrajz-animáció. A különböző technikák szervesen és kreatívan egymásba épülnek, kiválnak egymásból, ötvöződnek, megtartva a film egységét. A szellemes képi megoldások, a kiváló narráció és az érzékletes zene feloldják a téma komorságát anélkül, hogy elvennék annak súlyát.

http://revizoronline.com/hu/cikk/4224/crulic-a-tulvilagra-vezeto-ut/?cat_id=4&first=0

Május 25. 19.00:
 Andrzej Fidyk: Yodok Stories – Mesél a Láger /Yodok Stories/ színes, feliratos, norvég-lengyel dokumentumfilm, 83 perc, 2008

“Amire már nincsenek szavak, azt dalban, táncban próbálja megfogalmazni a mai napig is működő, hírhedt észak-koreai koncentrációs-tábor, Yodok néhány menekültje. A próbálkozásról a lengyel Andrzej Fidyk, norvég segítséggel készített megrendítő erejű dokumentumfilmet.”

Reklámok